Składniki
Kopytka:900 g ziemniaków
300 g mąki pszennej
Sos mięsny:
1 duża cebula
3 łyżki oleju rzepakowego
250 g mięsa mielonego wp-woł
150 g pieczarek
600 ml bulionu wołowego
1 pełna łyżka mąki
natka pietruszki
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy, studzimy i przepuszczamy przez praskę.
Mieszamy z mąką na jednolitą masę.
Z tak przygotowanych ziemniaków formujemy wałek i kroimy po
skosie (1,5-2 cm).
Kotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Wyjmujemy łyżką cedzakową.
Posiekaną cebulę smażymy na rozgrzanym oleju razem z mięsem
mielonym, rozdrabniając go. Po 10 min dodajemy oczyszczone i pokrojone na 4,
pieczarki. Smażymy chwilę, zalewamy gorącym bulionem. Dusimy pod przykryciem,
na wolnym ogniu ok. 15 min.
Mąkę dokładnie rozprowadzamy w zimnej wodzie (100 ml),
dodajemy do mięsa i szybko mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia.
Kopytka podajemy polane sosem, posypujemy posiekaną natką
pietruszki.
Podajemy z ulubioną surówką.
Pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo ;)
Usuń