poniedziałek, 10 października 2016

Kopytka z mięsem mielonym

Mączne smaki, wspomożone sosem, który lubimy najbardziej. Pycha, nawet mega...jesienne smaki, przygotowują nas na zimę :P 







Składniki

Kopytka:

900 g ziemniaków
300 g mąki pszennej

Sos mięsny:

1 duża cebula
3 łyżki oleju rzepakowego
250 g mięsa mielonego wp-woł
150 g pieczarek
600 ml bulionu wołowego
1 pełna łyżka mąki
natka pietruszki

 

 

Przygotowanie

 
Ziemniaki gotujemy, studzimy i przepuszczamy przez praskę. Mieszamy z mąką na jednolitą masę.
Z tak przygotowanych ziemniaków formujemy wałek i kroimy po skosie (1,5-2 cm). Kotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową.

Posiekaną cebulę smażymy na rozgrzanym oleju razem z mięsem mielonym, rozdrabniając go. Po 10 min dodajemy oczyszczone i pokrojone na 4, pieczarki. Smażymy chwilę, zalewamy gorącym bulionem. Dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu ok. 15 min.
Mąkę dokładnie rozprowadzamy w zimnej wodzie (100 ml), dodajemy do mięsa i szybko mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia.

Kopytka podajemy polane sosem, posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Podajemy z ulubioną surówką.

2 komentarze: