Składniki
50 ml oliwy z oliwek2 pory (białe części)
300 g obranych ziemniaków
1 l bulionu drobiowego
100 ml słodkiej śmietany
pęczek koperku
100 g wędzonego łososia z Alaski
sól, pieprz
Przygotowanie
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone w piórka pory,
podsmażamy 5-6 min.
Następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki,
zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu 20 min. Zestawiamy z ognia, lekko
studzimy i blendujemy na gładko.
Do zupy dodajemy śmietanę i posiekany koperek, doprowadzamy
do wrzenia.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z wędzonym łososiem.
Na pewno rozgrzewająca i sycąca zarazem. Wystarczy za dwa dania :)
OdpowiedzUsuńW takie, jesienne dni gorąco polecamy ;)
Usuń