środa, 5 października 2016

Zupa krem z kalafiora i parmezanu

Pysznie rozgrzewający krem z kalafiora, połączony z wyrazistym serem...podany ze świeżym pieczywem i sałatą, chrupiącą, zniewalającą <3







Składniki


kalafior (ok 1 kg)
4 łyżki oliwy z oliwek
50 g masła
1 cebula
3 ząbki czosnku
800 ml bulionu drobiowego
60 g startego parmezanu
świeże pieczywo
sałata (ulubiona)
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Kalafior dzielimy na różyczki, mieszamy z oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Zapiekamy 35 min w temperaturze 200°C.

Posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek, podsmażamy na maśle przez kilka minut, aż aromaty się uwolnią. Następnie dodajemy kalafior i zalewamy gorącym bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem około kwadransa. Lekko studzimy. Blendujemy na gładko.

Ponownie wstawiamy na płomień, dodajemy starty parmezan i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia sera. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Zupę podajemy z pieczywem i sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz