Składniki
kalafior (ok 1 kg)
4 łyżki oliwy z oliwek
50 g masła
1 cebula
3 ząbki czosnku
800 ml bulionu drobiowego
60 g startego parmezanu
świeże pieczywo
sałata (ulubiona)
sól, pieprz
Przygotowanie
Kalafior dzielimy na różyczki, mieszamy z oliwą, oprószamy
solą i pieprzem. Przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Zapiekamy 35 min w
temperaturze 200°C.
Posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek, podsmażamy na maśle
przez kilka minut, aż aromaty się uwolnią. Następnie dodajemy kalafior i
zalewamy gorącym bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i
dusimy pod przykryciem około kwadransa. Lekko studzimy. Blendujemy na gładko.
Ponownie wstawiamy na płomień, dodajemy starty parmezan i
mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia sera. Do smaku doprawiamy solą i
pieprzem.
Zupę podajemy z pieczywem i sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz