czwartek, 6 października 2016

Dynia z grzybami na słodko-kwaśno

Sezon na dynię w pełni. 







Składniki

  • 1 kg dyni hokaido bez pestek
  • 500 g grzybów shiitake ( mogą być ciemne pieczarki )
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 2 czerwone suszone strąki chili
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól
  • 50 g świeżego imbiru
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • sok z 2 pomarańczy
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżeczki brunatnego cukru trzcinowego
  • 4 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki świeżo posiekanej natki
  • 50 g płatków migdałów

     

     

    Przygotowanie

      Miąższ dyni pokroiłem grubo w kostkę. Odciąłem nogi grzybom. Przyprawy rozgniotłem w moździerzu razem z solą . Obrałem imbir, a następnie pokroiłem go na cienkie paski.

    Cebule pokroiłem w talarki i udusiłem na maśle. Do cebuli dodałem grzyby, mieszając podsmażyłem je na brązowo. Dodałem kostki dyni.

    Do warzyw dodałem rozgniecione przyprawy i imbir. Wlałem sok pomarańczowy oraz bulion. Doprawiłem cukrem i octem, dusiłem pod przykryciem na małym ogniu, aż dynia zrobiła się miękka. Przed podaniem posypałem posiekaną pietruszką i uprażonymi wcześniej płatkami migdałowymi.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza