czwartek, 6 października 2016

Penne z fasolką i mięsem

Co zrobić na obiad w takie pochmurne, deszczowe dni, gdzie nawet wstać z wyra się nie chce, a przewracanie się z boku na bok wydaje się mega wyzwaniem? Było tak dzisiaj, oby jutra nie było w taki sposób. I powstał makaron...wszak pyszny <3 








Składniki

300 g makaronu penne
250 g mięsa mielonego wołowego
150 g fasolki szparagowej
1 cebula
1 marchew (średniej wielkości)
3 łyżki oleju
1 łyżeczka curry
2 łyżki koncentratu pomidorowego
natka pietruszki
cukier
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Makaron gotujemy zgonie z przepisem zawartym na opakowaniu.

Posiekaną cebulę, pokrojoną na kawałki fasolkę, startą marchewkę oraz mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu, cały czas mieszając. Solimy i lekko oprószamy pieprzem, dodajemy curry. Podlewamy wodą –około 200 ml(w razie potrzeby dolewamy podczas duszenia), dodajemy koncentrat i dusimy pod przykryciem 15 min.

Sos doprawiamy do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy by pokrył się sosem, posypujemy natką pietruszki.

2 komentarze: