wtorek, 11 października 2016

Papaja z sałatką serową

Warto łączyć znane smaki z egzotycznymi owocami 







Składniki

  • 2 papaje
  • 6 łyżek oleju
  • 3 łyżki octu winnego
  • sól
  • biały pieprz  
  • pieprz cayenne
  • 300 g ementalera
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 50 g orzechów włoskich

     

     

    Przygotowanie

      Papaje przepołowiłem, usunąłem pestki. Każda połówkę wydrążyłem pozostawiając warstwę miąższu grubości około 1 cm . Wydrążony miąższ zmiksowałem z olejem i octem. Sos doprawiłem solą, białym pieprzem i pieprzem Cayenne.

    Ser pokroiłem w słupki. Seler po oczyszczeniu i umyciu pokroiłem w cienkie plasterki.
    Cebulę obrałem i drobno pokroiłem. Szczypiorek posiekałem. Orzechy pokroiłem grubo.

    Ser, cebulę i seler włożyłem do miski, posypałem orzechami i szczypiorkiem, polałem sosem.
    Sałatkę delikatnie wymieszałem, podzieliłem na cztery porcje, włożyłem do wydrążonych papai.

6 komentarzy: