czwartek, 13 października 2016

Frykadelki serowe

Mieliśmy chęć na kotlety mielone, takie zwyczajne, z pyrami i buraczkami. Jednak "wspaniała" pogoda zniechęciła nas wyściubienia nosa spoza chawiry. Postanowiliśmy więc sporządzić coś, co pod ręką mieliśmy.






Składniki

1 cebula
6 łyżkek oleju rzepakowego
250 g chudego twarogu
1 jajko
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
4 łyżki bułki tartej
mielona czerwona papryka
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Szklimy na rozgrzanym oleju (2 łyżki).
Do mięsa dodajemy ser, jajko i zeszkloną cebulę, dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę razem z bułką tartą. Do smaku doprawiamy solą, papryką i pieprzem.

Z masy formujemy kotleciki, smażymy na rumiano z obu stron.

2 komentarze: