piątek, 23 września 2016

Kugiel ziemniaczany

Danie z kuchni żydowskiej. Jedno z ulubionych dań szabatowych. Może być z ziemniaków, makaronu, mąki macowej. 







Składniki

  • 8 ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 6 łyżek mąki macowej
  • 3 jajka
  • 5 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
  • olej do formy

     

     

    Przygotowanie

      Obrałem ziemniaki, starłem je na drobnej tarce, wymieszałem ze starta cebulą, mąką macową, jajkami oraz olejem. Przyprawiłem do smaku solą i pieprzem.
    Gotową masą napełniłem nasmarowaną olejem żaroodporną formę do zapiekania. Piekłem 45 minut w temperaturze 160 stopni C. Powierzchnia kugla powinna być brązowa chrupiąca.
    Podałem z sosem z zielonym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz