Kugiel ziemniaczany
Danie z kuchni żydowskiej. Jedno z ulubionych dań szabatowych. Może być z ziemniaków, makaronu, mąki macowej.
Składniki
-
8 ziemniaków
-
1 duża
cebula
-
6 łyżek
mąki macowej
-
3 jajka
-
5 łyżek
oleju
-
sól
-
pieprz
-
olej do
formy
Przygotowanie
Obrałem ziemniaki, starłem je na drobnej tarce, wymieszałem ze
starta cebulą, mąką macową, jajkami oraz olejem. Przyprawiłem do smaku
solą i pieprzem.
Gotową masą napełniłem nasmarowaną olejem żaroodporną formę do
zapiekania. Piekłem 45 minut w temperaturze 160 stopni C. Powierzchnia
kugla powinna być brązowa chrupiąca.
Podałem z sosem z zielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz