sobota, 24 września 2016

Gulasz wołowy z boczniakami

Wspaniałe połączenie smakowe. Dzięki ogórkom konserwowym mięso jest delikatne i soczyste.







Składniki

500 g wołowiny (rostbef)
1 marchew
1 mały seler
250g boczniaków
por (biała część)
1 cebula
3 łyżki oleju
2 łyżki mąki
3 ogórki konserwowe
garść świeżego majeranku
700 ml bulionu wołowego
1 liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Marchew i seler obieramy, kroimy, razem z posiekaną cebulą oraz porem podsmażamy na oleju.

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw, smażymy, cały czas mieszając.

Ogórki kroimy na mniejsze kawałki, grzyby oczyszczamy , kroimy w paski. Boczniaki i ogórki dodajemy do mięsa, oprószamy mąką, wrzucamy posiekany majeranek, chwilę podsmażamy, zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu (często mieszając), do miękkości mięsa.

Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kaszą gryczaną.

2 komentarze: