Składniki
500 g wołowiny (rostbef)1 marchew
1 mały seler
250g boczniaków
por (biała część)
1 cebula
3 łyżki oleju
2 łyżki mąki
3 ogórki konserwowe
garść świeżego majeranku
700 ml bulionu wołowego
1 liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
Przygotowanie
Marchew i seler obieramy, kroimy, razem z posiekaną cebulą oraz
porem podsmażamy na oleju.
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w
kostkę, dodajemy do warzyw, smażymy, cały czas mieszając.
Ogórki kroimy na mniejsze kawałki, grzyby oczyszczamy ,
kroimy w paski. Boczniaki i ogórki dodajemy do mięsa, oprószamy mąką, wrzucamy
posiekany majeranek, chwilę podsmażamy, zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy
liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu (często
mieszając), do miękkości mięsa.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kaszą
gryczaną.
Bardzo pyszny :) cóż więcej powiedzieć -:)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :*
Usuń