niedziela, 25 września 2016

Zupa koperkowa z makaronem

Pomysł na zupę zaczerpnęliśmy z bloga Kardamonovy dla nas pyszne połączenie zupy z makaronem.







 

Składniki

1 l bulionu drobiowego
1 marchew
1 pietruszka 
1 mały seler
1 por (biała część)
1 łyżka masła 
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1 pęczek koperku
2 łyżki śmietany 18%
150 g drobnego makaronu
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.

Marchew, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce do warzyw. Pora kroimy w piórka.
Warzywa podsmażamy na maśle, zalewamy gorącym bulionem, gotujemy 10 min pod przykryciem przez 10-15 min z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Śmietanę hartujemy z niewielką ilością zupy, dodajemy do całości.
Do zupy wrzucamy posiekany koperek , dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
Na talerz wrzucamy makaron, zalewamy gorącą zupą.

4 komentarze:

  1. Bardzo lubimy takie, szczególnie że przypominają wiosnę <3

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo apetycznie - lubię zupy w których jest dużo kawałków warzyw :)

    OdpowiedzUsuń