Składniki
1 l bulionu drobiowego1 marchew
1 pietruszka
1 mały seler
1 por (biała część)
1 łyżka masła
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1 pęczek koperku
2 łyżki śmietany 18%
150 g drobnego makaronu
sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.
Marchew, pietruszkę i seler obieramy, ścieramy na tarce do
warzyw. Pora kroimy w piórka.
Warzywa podsmażamy na maśle, zalewamy gorącym bulionem,
gotujemy 10 min pod przykryciem przez 10-15 min z dodatkiem liścia laurowego i
ziela angielskiego. Śmietanę hartujemy z niewielką ilością zupy, dodajemy do
całości.
Do zupy wrzucamy posiekany koperek , dokładnie mieszamy,
doprawiamy solą i pieprzem.
Na talerz wrzucamy makaron, zalewamy gorącą zupą.
Takie zupy są pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy takie, szczególnie że przypominają wiosnę <3
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo apetycznie - lubię zupy w których jest dużo kawałków warzyw :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
Usuń