czwartek, 15 września 2016

Ciabatty z figami i kozim serem

Niejednokrotnie wspominaliśmy, że kozi ser jest naszym oczkiem w głowie...a już w połączeniu z figami i sosem miodowym...oł! Wymiękamy <3 Pyszny pomysł na szybką i smakowitą przekąskę.








Składniki

4 bułki ciabatty (do pieczenia)
4 figi
300 g koziego sera (roladka)
ogórek zielony
sałata lodowa
Sos:
4 łyżki miodu
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego (białego)
1 łyżka musztardy

 

 

Przygotowanie

 
Bułki kroimy na pół.

Figi, ogórki i ser kroimy na plasterki.

Oliwę, ocet, miód i musztardę mieszamy do momentu kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Na górnej części bułki kładziemy plastry figi, sera i zapiekamy ( razem z dolną częścią bułki) 20 min w temperaturze 180°C.

Po wyjęciu z piekarnika na dolnej części układamy sałatę lodową, plasterki ogórka, przykrywamy bułką z serem i figami i polewamy sosem.

Podajemy od razu po przygotowaniu.

4 komentarze: