środa, 21 września 2016

Barszcz biały z kuchni kresowej

Ależ trafiliśmy na fajny przepis, na biały barszcz. Nie dość, że prosto, to jeszcze mega szybko...a co najważniejsze, bardzo pysznie. Uwielbiamy Polską kuchnię <3







Składniki

200 ml kwasu z kiszonej kapusty
1 duża marchew
1 pietruszka
3 kiełbasy białe (surowe)
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany 18% (słodka)
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
8 jajek przepiórczych
majeranek
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Jajka gotujemy na twardo, obieramy.

Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w talarki.

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.

Warzywa i kiełbasę zalewamy 1 litrem zimnej wody z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i gotujemy 20 min od momentu zawrzenia wody.

Następnie kiełbasę wyjmujemy, wlewamy sok, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

Kiełbasę kroimy na plasterki lub większe kawałki (zależne od preferencji).

Śmietanę hartujemy z niewielką ilością gorącej zupy, dodajemy do całości.

Czosnek obieramy, miażdżymy nożem, dodajemy do zupy, gotujemy kilka min nie dopuszczając do wrzenia.

Zupę podajemy z jajkami przepiórczymi.

6 komentarzy:

  1. Skład klasa <3. Zrobię na pewno! Mogę dodać do tego opuncję? Ta to mnie dopiero nakręciła D:.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :D haha, ciekawe jak posmakuje opuncja w barszczu :P

      Usuń
  2. Uwielbiam, a wieki nie jadłam :-) narobiłeś mi smaku :-)

    OdpowiedzUsuń