Karp po genewsku
Karp przyrządzony w winie i warzywach. Kuchnia szwajcarska.
Składniki
-
karp o
wadze 1,2 kg
-
4 łyżki
masła
-
1 duża
marchewka
-
1 cebula
-
kawałek
selera
-
1 mały por
-
6 szt
pomidorków koktajlowych (lub innych ulubionych)
-
1 litr
białego wina
-
2 łyżki
posiekanej natki pietruszki
-
1 łyżka
posiekanego szczypiorku
-
pół
łyżeczki posiekanej trybuli
-
pół
łyżeczki posiekanego tymianku
-
pół
łyżeczki posiekanego estragonu
-
12
ziaren pieprzu
-
sól
-
2 łyżki mąki
Przygotowanie
Oczyszczonego karpia ułożyłem w żaroodpornej formie posmarowanej
masłem. Dookoła ułożyłem drobno pokrojone warzywa, zioła i przyprawy.
Karpia polałem winem, posoliłem, przykryłem folią aluminiową. Formę
umieściłem na środkowym poziomie piekarnika, piekłem 35 minut w
temperaturze 180 stopni C. Rybę wyjąłem z piekarnika, przykryłem, aby
nie wystygła.
Sos z pieczenia przecedziłem przez gęste sito, zagotowałem. Dodałem
resztę masła wymieszanego z mąką, zagotowałem jeszcze raz, cały czas
mieszałem. Polałem karpia sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz