środa, 21 września 2016

Karp po genewsku

Karp przyrządzony w winie i warzywach. Kuchnia szwajcarska. 







Składniki

  • karp o wadze 1,2 kg
  • 4 łyżki masła
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 1 mały por
  • 6 szt pomidorków koktajlowych (lub innych ulubionych)
  • 1 litr białego wina
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • pół łyżeczki posiekanej trybuli
  • pół łyżeczki posiekanego tymianku
  • pół łyżeczki posiekanego estragonu
  • 12 ziaren pieprzu
  • sól
  • 2 łyżki mąki

     

     

    Przygotowanie

    Oczyszczonego karpia ułożyłem w żaroodpornej formie posmarowanej masłem. Dookoła ułożyłem drobno pokrojone warzywa, zioła i przyprawy. Karpia polałem winem, posoliłem, przykryłem folią aluminiową. Formę umieściłem na środkowym poziomie piekarnika, piekłem 35 minut w temperaturze 180 stopni C. Rybę wyjąłem z piekarnika, przykryłem, aby nie wystygła.
    Sos z pieczenia przecedziłem przez gęste sito, zagotowałem. Dodałem resztę masła wymieszanego z mąką, zagotowałem jeszcze raz, cały czas mieszałem. Polałem karpia sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz