czwartek, 22 września 2016

Cebula po żmudzku

Cebula nie zawsze musi być tylko składnikiem farszów. Tym razem ona w głównej roli. Odwdzięcza się swoją słodkością. Można wykorzystać białą cebulę i nafaszerować czerwoną fasolą i odwrotnie czerwoną cebulę i nafaszerować białą fasolą. 







Składniki

  • 4 duże cebule
  • szklanka białej fasoli z puszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekanych listków rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

     

     

    Przygotowanie


    Cebule obrałem, wrzuciłem do osolonej, wrzącej wody. Obgotowywałem 10 minut. Wyjąłem łyżką cedzakową, osączyłem. Odciąłem czubki cebul, ostrożnie wydrążyłem wewnętrzne warstwy, pozostawiłem 2-3 wierzchnie. Wydrążone środki cebul, fasolę i rozmaryn zmiksowałem na gładką masę, przyprawiłem solą i pieprzem. Wypełniłem farszem cebule, ułożyłem w natłuszczonej żaroodpornej formie. Posypałem orzechami i wiórkami masła. Zapiekałem do miękkości cebuli, około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie proste i pyszne przystawki.
    Na pewno wypróbujemy.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń