Cebula po żmudzku
Cebula nie zawsze musi być tylko składnikiem farszów. Tym razem ona w głównej roli. Odwdzięcza się swoją słodkością.
Można wykorzystać białą cebulę i nafaszerować czerwoną fasolą i odwrotnie czerwoną cebulę i nafaszerować białą fasolą.
Składniki
-
4 duże
cebule
-
szklanka
białej fasoli z puszki
-
2 łyżki
masła
-
1 łyżka
posiekanych listków rozmarynu
-
sól
-
pieprz
-
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Przygotowanie
Cebule obrałem, wrzuciłem do osolonej, wrzącej wody.
Obgotowywałem 10 minut. Wyjąłem łyżką cedzakową, osączyłem. Odciąłem
czubki cebul, ostrożnie wydrążyłem wewnętrzne warstwy, pozostawiłem 2-3
wierzchnie. Wydrążone środki cebul, fasolę i rozmaryn zmiksowałem na
gładką masę, przyprawiłem solą i pieprzem. Wypełniłem farszem cebule,
ułożyłem w natłuszczonej żaroodpornej formie. Posypałem orzechami i
wiórkami masła. Zapiekałem do miękkości cebuli, około 30 minut w
piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C.
Uwielbiam takie proste i pyszne przystawki.
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbujemy.
Pozdrawiam
Dziękujemy ;) Również pozdrawiamy ;)
Usuń