czwartek, 4 sierpnia 2016

Rozgrzewająca zupa z kaczki

No niestety, dla niektórych nadszedł czas by takie "zupki" jeść. Klima tu, klima tam...niestety tak to jest...Naturalne sposoby nigdy nie zawodzą. W każdym razie, zupa jest bardzo rozgrzewająca i lekka. 







 

Składniki

1 filet z kaczki
1 duża marchew
1 biała część pora
1 łyżka sosu sojowego
1 liść kaffiru
3 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
10 g grzybów mun (paski)
75 g ryżu thaibonnet
mielona kozieradka
natka pietruszki

 

Przygotowanie

 
Pierś z kaczki smażymy na suchej patelni. Najpierw od strony skóry (do momentu, kiedy tłuszcz się wytopi), później odwracamy i smażymy kilka minut. Kroimy na plasterki. Tłuszczu nie wylewamy.

Na tłuszczu smażymy pokrojoną w kostkę marchewkę i pora, pokrojonego w piórka, wlewamy sos sojowy. Zalewamy wodą (1,2 l), dodajemy liść kaffiru, posiekany czosnek i imbir.

Wrzucamy paski grzybów mun i mięso kaczki. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy 10 min. Następnie dodajemy ryż, gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy mieloną kozieradką.

Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz