Składniki
1 filet z kaczki1 duża marchew
1 biała część pora
1 łyżka sosu sojowego
1 liść kaffiru
3 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
10 g grzybów mun (paski)
75 g ryżu thaibonnet
mielona kozieradka
natka pietruszki
Przygotowanie
Pierś z kaczki smażymy na suchej patelni. Najpierw od strony
skóry (do momentu, kiedy tłuszcz się wytopi), później odwracamy i smażymy kilka
minut. Kroimy na plasterki. Tłuszczu nie wylewamy.
Na tłuszczu smażymy pokrojoną w kostkę marchewkę i pora,
pokrojonego w piórka, wlewamy sos sojowy. Zalewamy wodą (1,2 l), dodajemy liść
kaffiru, posiekany czosnek i imbir.
Wrzucamy paski grzybów mun i mięso kaczki. Zagotowujemy,
zmniejszamy płomień i gotujemy 10 min. Następnie dodajemy ryż, gotujemy do jego
miękkości. Do smaku doprawiamy mieloną kozieradką.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz