czwartek, 4 sierpnia 2016

Patisony nadziane

Patisony nadziane mięsem mielonym z sosem pomidorowym. 








Składniki

  • 2 patisony
  • 200 g mielonej karkówki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • listki świeżej bazylii
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • Sos :
  • pulpa pomidorowa 
  • koncentrat pomidorowy
  • suszona bazylia
  • cukier
  • 1 cebula
  • olej słonecznikowy
  • sól

     

    Przygotowanie

      Ściąłem górę z patisonów, środek wyciąłem. Część miąższu pokroiłem w kostkę.
    Na ok. 50 ml rozgrzanej oliwy wrzuciłem posiekaną cebulę, szalotkę i czosnek, chwilę szkliłem, po czym dodałem mięso. Doprawiłem solą i pieprzem.                                                 
  • Na oleju słonecznikowym (50 ml) podsmażyłem cebulę, dodałem pulpę, łyżeczkę koncentratu, bazylię, dusiłem 15 min na wolnym ogniu (ma być gęsty). Do smaku doprawiłem cukrem i solą.                                                                                                                                            
  • Gdy mięso było już podsmażone dodałem pomidorowy sos bazyliowy.
    Patisony nafaszerowałem, przełożyłem do żaroodpornego naczynia , skropiłem oliwą. 15 ml bulionu wlałem do naczynia, piekłem 50 minut w temperaturze 180 C, podlewając stale bulionem, który pozostał. Zmniejszyłem temperaturę do 150 C, patisony przykryłem dekielkami i piekłem jeszcze 20-25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz