Patisony nadziane
Patisony nadziane mięsem mielonym z sosem pomidorowym.
Składniki
-
2 patisony
-
200 g
mielonej karkówki
-
1 cebula
-
2 ząbki
czosnku
-
1 szalotka
-
oliwa
-
sól
-
pieprz
-
listki
świeżej bazylii
-
150 ml
bulionu warzywnego
-
Sos :
-
pulpa
pomidorowa
- koncentrat pomidorowy
-
suszona
bazylia
-
cukier
-
1 cebula
-
olej
słonecznikowy
-
sól
Przygotowanie
Ściąłem górę z patisonów, środek wyciąłem. Część miąższu pokroiłem w kostkę.
Na ok. 50 ml rozgrzanej oliwy wrzuciłem posiekaną cebulę, szalotkę i
czosnek, chwilę szkliłem, po czym dodałem mięso. Doprawiłem solą i
pieprzem.
- Na oleju słonecznikowym (50 ml) podsmażyłem cebulę, dodałem pulpę, łyżeczkę koncentratu, bazylię, dusiłem 15 min na wolnym ogniu (ma być gęsty). Do smaku doprawiłem cukrem i solą.
- Gdy mięso było już podsmażone dodałem pomidorowy sos
bazyliowy.
Patisony nafaszerowałem, przełożyłem do żaroodpornego naczynia ,
skropiłem oliwą. 15 ml bulionu wlałem do naczynia, piekłem 50 minut w
temperaturze 180 C, podlewając stale bulionem, który pozostał.
Zmniejszyłem temperaturę do 150 C, patisony przykryłem dekielkami i
piekłem jeszcze 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz