piątek, 19 sierpnia 2016

Pita z pieczonym kurczakiem i sosem jogurtowym

Co prawda pita kupiona, ale farsz i sos to zrekompensował. 








Składniki

  • 4 pity
  • 4 udka kurczaka
  • 1 czerwona cebula
  • sałata karbowana
  • ogórek kiszony
  • Sos jogurtowy : duży jogurt naturalny
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • sól  
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • Marynata prowansalska : musztarda dijon – kilka łyżek
  • 3 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mieszanki ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz do smaku

     

    Przygotowanie

      Udka z kurczaka zamarynowałem w marynacie prowansalskiej. Wstawiłem do lodówki na kilka godzin.
    Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C, zapiekałem udka w naczyniu żaroodpornym do czasu, aż skórka intensywnie się zrumieniła. Po wyjęciu i ostudzeniu zdjąłem z udek przypieczoną skórę, a mięso oddzieliłem od kości i poszarpałem na mniejsze kawałki.
    Przygotowałem sos jogurtowy – wszystkie składniki dokładnie wymieszałem, sos wstawiłem do lodówki na ok. godzinę.
    Pity po podgrzaniu przekroiłem tak aby powstały kieszenie. Wypełniłem je sałatą, pokrojonym ogórkiem kiszonym i kawałkami udek i przypieczoną skórką, oraz pokrojoną czerwoną cebulą . Na koniec polałem sosem jogurtowym.

4 komentarze: