Składniki
500 g polędwicy z dorsza2 ząbki czosnku
50 g masła
cytryna
100 g kaszy bulgur (1 łyżka masła)
300 g rabarbaru
2 łyżki jagód goji
250 ml białego wytrawnego wina
sól, pieprz
Przygotowanie
Polędwicę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy
solą i pieprzem. Porcjujemy.
Na każdej polędwiczce układamy pokrojony na plasterki
czosnek, plasterki masła i plasterki cytryny. Zawijamy w folię aluminiową i
wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 25 min.
W tym czasie przygotowujemy kaszę bulgur i sos.
Kaszę przygotowujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Do
smaku doprawiamy solą, mieszamy z roztopionym masłem.
Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy
winem i razem z jagodami gotujemy przez 10 min. Następnie zestawiamy z ognia,
lekko studzimy i miksujemy na gładko. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i
pieprzem. Podgrzewamy cały czas mieszając.
Rybę podajemy z gorącą kaszą i sosem.
Danie jak zwykle pyszne i wyszukane :)
OdpowiedzUsuń:*
UsuńBardzo fajna propozycja obiadowa :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;)
Usuń