piątek, 19 sierpnia 2016

Polędwica z dorsza w rabarbarowym sosie

Obiad w 30 min? Ależ tak...możliwe i pysznie <3 







 

Składniki

500 g polędwicy z dorsza
2 ząbki czosnku
50 g masła
cytryna
100 g kaszy bulgur (1 łyżka masła)
300 g rabarbaru
2 łyżki jagód goji
250 ml białego wytrawnego wina
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Polędwicę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy solą i pieprzem. Porcjujemy.

Na każdej polędwiczce układamy pokrojony na plasterki czosnek, plasterki masła i plasterki cytryny. Zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 25 min.

W tym czasie przygotowujemy kaszę bulgur i sos.

Kaszę przygotowujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Do smaku doprawiamy solą, mieszamy z roztopionym masłem.

Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy winem i razem z jagodami gotujemy przez 10 min. Następnie zestawiamy z ognia, lekko studzimy i miksujemy na gładko. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Podgrzewamy cały czas mieszając.

Rybę podajemy z gorącą kaszą i sosem.

4 komentarze: