poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Młoda kapusta z dodatkami

Zawieruszony przepis z wiosenną młodą kapustą. Nie nazwaliśmy "bigos z młodej kapusty" bowiem kiedyś dodając taki w troszkę innej wersji zostaliśmy " sympatycznie" potraktowani przez trolla. 








Składniki

  • młoda kapusta główka ok. 1 kg
  • karkówka 400g
  • cebula 150g (2 średnie)
  • słonina
  • młoda marchewka 4-5 szt
  • koperek pęczek
  • koncentrat pomidorowy 130g
  • 2 suszone pomidory
  • 1 duży pomidor
  • ziele angielskie 5
  • liść laurowy 3
  • słodka papryka
  • 1 łyżka octu winnego 
  • sól 
  • świeżo mielony pieprz

     

    Przygotowanie

     
    Mięso pokroiłem w kostkę. Na patelni rozgrzałem słoninę, smażyłem, aż stało się bardziej miękkie. Pomidora sparzyłem, obrałem ze skórki, pokroiłem na kawałki.
    Młodą kapustę poszatkowałem, osoliłem, włożyłem do dużego garnka z niewielką ilością gorącej wody, dodałem liść laurowy, ziele angielski, gotowałem przez 10 minut na małym ogniu. W trakcie gotowania pokroiłem marchewki i dodałem do garnka.
    Garnek z młodą kapustą zdjąłem z ognia, umieściłem w nim podsmażone mięso, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wymieszałem co jakiś czas, dusiłem pod przykryciem przez 10 minut.
    Gdy młoda kapusta zrobiła się miękka, dodałem koncentrat pomidorowy, pokrojone suszone pomidory, pokrojony świeży pomidor, drobno posiekany koperek, pieprz, sól, słodką paprykę, ocet winny, wszystko wymieszałem. Bigos dusiłem jeszcze przez 5 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz