Młoda kapusta z dodatkami
Zawieruszony przepis z wiosenną młodą kapustą. Nie nazwaliśmy "bigos z
młodej kapusty" bowiem kiedyś dodając taki w troszkę innej wersji
zostaliśmy " sympatycznie" potraktowani przez trolla.
Składniki
-
młoda
kapusta główka ok. 1 kg
-
karkówka
400g
-
cebula
150g (2 średnie)
-
słonina
-
młoda
marchewka 4-5 szt
-
koperek
pęczek
-
koncentrat pomidorowy 130g
-
2
suszone pomidory
-
1 duży
pomidor
-
ziele
angielskie 5
-
liść
laurowy 3
-
słodka
papryka
-
1 łyżka
octu winnego
- sól
-
świeżo
mielony pieprz
Przygotowanie
Mięso pokroiłem w kostkę. Na patelni rozgrzałem słoninę, smażyłem, aż
stało się bardziej miękkie. Pomidora sparzyłem, obrałem ze skórki,
pokroiłem na kawałki.
Młodą kapustę poszatkowałem, osoliłem, włożyłem do dużego garnka z
niewielką ilością gorącej wody, dodałem liść laurowy, ziele angielski,
gotowałem przez 10 minut na małym ogniu. W trakcie gotowania pokroiłem
marchewki i dodałem do garnka.
Garnek z młodą kapustą zdjąłem z ognia, umieściłem w nim podsmażone
mięso, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wymieszałem co jakiś czas,
dusiłem pod przykryciem przez 10 minut.
Gdy młoda kapusta zrobiła się miękka, dodałem koncentrat pomidorowy,
pokrojone suszone pomidory, pokrojony świeży pomidor, drobno posiekany
koperek, pieprz, sól, słodką paprykę, ocet winny, wszystko wymieszałem.
Bigos dusiłem jeszcze przez 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz