poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Krem z kalarepy

Ostatnio bardzo polubiliśmy różnego rodzaje kremy z warzyw. Tym razem przyszedł czas na kalarepkę. Wspaniały smak, delikatny, podkreślony przez jarzyny i makaron ryżowy. 







 

Składniki

3 kalarepki
1 duża marchew
1 pietruszka
1 mały seler
50 g makaronu ryżowego (świderki)
natka pietruszki
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Kalarepki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy 1,5 l zimnej wody, zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze 30 min. Zestawiamy z ognia i studzimy.

Przestudzoną zupę blendujemy.

Marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.


Do zupy dodajemy jarzyny, gotujemy do ich miękkości, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Do zupy dodajemy makaron, mieszamy i zostawiamy na 7 min pod przykryciem (od czasu do czasu mieszamy).

Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam zupę z kalarepy, ale robię ja "klasyczną" a nie krem. Taka wersja jak powyżej bardzo by mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń