Składniki
3 kalarepki1 duża marchew
1 pietruszka
1 mały seler
50 g makaronu ryżowego (świderki)
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie
Kalarepki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy 1,5 l zimnej wody,
zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze 30 min. Zestawiamy z ognia
i studzimy.
Przestudzoną zupę blendujemy.
Marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o
dużych oczkach.
Do zupy dodajemy jarzyny, gotujemy do ich miękkości, do
smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Do zupy dodajemy makaron, mieszamy i zostawiamy na 7 min pod
przykryciem (od czasu do czasu mieszamy).
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Uwielbiam zupę z kalarepy, ale robię ja "klasyczną" a nie krem. Taka wersja jak powyżej bardzo by mi smakowała :)
OdpowiedzUsuń