Krupnik na skrzydełkach kurczaka
Tradycyjne, polskie smaki od zawsze kojarzą nam się z dzieciństwem, z babciną kuchnią, pełną smaku i aromatu. One to potrafiły "wcisnąć" jeszcze jedną łyżeczkę ;) Dzięki temu mamy odnośnik do "naszych" smaków.
Składniki
- 1/2 kg
skrzydełek
-
2
suszone grzybki
-
włoszczyzna
-
kilka
ziaren pieprzu
-
kilka
ziaren ziela angielskiego
-
listek
laurowy
-
4 łyżki
kaszy jęczmiennej perłowej
-
posiekana zielenina
-
4 ziemniaki
-
sól
Przygotowanie
Umyte skrzydełka zalałem w garnku wodą, dodałem grzybki i przyprawy.
Gotowałem 20 min. Dodałem opłukana kaszę i poszatkowaną na grubej tarce
włoszczyznę i dalej gotowałem. Gdy warzywa były miękkie dodałem
pokrojone w kostkę ziemniaki, trzymałem garnek na słabym ogniu do
chwili, aż były miękkie. Wówczas odstawiłem z ognia, wyjąłem mięso,
obrałem je z kości, rozłożyłem na talerze, zalałem zupą i wsypałem
zieleninę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz