środa, 31 sierpnia 2016

Krupnik na skrzydełkach kurczaka

Tradycyjne, polskie smaki od zawsze kojarzą nam się z dzieciństwem, z babciną kuchnią, pełną smaku i aromatu. One to potrafiły "wcisnąć" jeszcze jedną łyżeczkę ;) Dzięki temu mamy odnośnik do "naszych" smaków.









Składniki

  • 1/2 kg skrzydełek
  • 2 suszone grzybki
  • włoszczyzna
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej
  • posiekana zielenina
  • 4 ziemniaki
  • sól

     

    Przygotowanie

      Umyte skrzydełka zalałem w garnku wodą, dodałem grzybki i przyprawy.
    Gotowałem 20 min. Dodałem opłukana kaszę i poszatkowaną na grubej tarce włoszczyznę i dalej gotowałem. Gdy warzywa były miękkie dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki, trzymałem garnek na słabym ogniu do chwili, aż były miękkie. Wówczas odstawiłem z ognia, wyjąłem mięso, obrałem je z kości, rozłożyłem na talerze, zalałem zupą i wsypałem zieleninę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz