piątek, 12 sierpnia 2016

Kotlety mielone ze śmietaną

Klasyczny przepis na kotlety mielone. Tutaj podrasowane śmietaną, zgodnie z zaleceniami jednego z internautów. Poświadczamy...są przepyszne!








 

Składniki

400 g łopatki wieprzowej
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 bułka (kajzerka)
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany
smalec
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Bułkę moczymy w wodzie, odciskamy.

Łopatkę mielimy, dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę, jajko i śmietanę. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym smalcu.

10 komentarzy:

  1. Kotlety na pewno wyśmienicie smakują.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bajeczne! Prezentują się przepysznie :D <3

    OdpowiedzUsuń
  3. ja dodaje keczupu też są pyszne no trochę jak kto lubi ostre

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie widziałam takiego połączenia ;-) ale muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę koniecznie wypróbować z tą śmietaną. Polecam cebulę przed dodaniem do mięsa leciutko zezłocić na łyżce masła. Będą jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń