piątek, 12 sierpnia 2016

Fasolka szparagowa z pesto

Kolejny raz stawiamy na sezonowe przysmaki. Właściwie to gotowanie na tym polega. Robimy to, co w danym sezonie jest dostępne. Fasolka szparagowa w każdym, dosłownie każdym, wydaniu jest niesamowicie smaczna. Wystarczy parę składników i mamy gotowe danie. Teraz pogoda nas nie rozpieszcza, ale potrawa jest idealna w letnie upały...a i poza sezonem jest rewelacyjna.










Składniki

1 kg fasolki szparagowej
100 ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki startego parmezanu
3 łyżki orzechów pinii
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Fasolkę myjemy, usuwamy „końcówki”, gotujemy do miękkości w posłodzonej wodzie.
W tym czasie przygotowujemy pesto.
Czosnek, oliwę, orzechy i ser miksujemy na gładko, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Fasolkę odcedzamy, przekładamy do garnka i mieszamy z pesto.
Podajemy do razu po przygotowaniu.

6 komentarzy: