poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Caldo verde

Klasyczna zupa kuchni portugalskiej. Z jarmużem i chorizo. 








Składniki

  • 200 g listków jarmużu
  • 500 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g chorizo
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • natka pietruszki
  • wędzona papryka

     

    Przygotowanie

    Jarmuż dokładnie wypłukałem ( tak aby woda nie zabarwiała się na zielono). Oderwałem delikatne listki, usunąłem zewnętrzne , twardsze. Ziemniaki i cebulę pokroiłem, zalałem gotującą się wodą z posiekanym czosnkiem i 3 łyżkami oliwy. Garnek przykryłem i przy niskiej temperaturze gotowałem do miękkości ziemniaków.
    W międzyczasie liście jarmużu zrolowałem i pokroiłem w cienkie paski. Gdy ziemniaki i cebula się ugotowały, wyjąłem je, zrobiłem puree, które dodałem do rosołu wraz z jarmużem i pokrojoną w grubsze plasterki kiełbasą. Doprawiłem do smaku solą. Doprowadziłem do wrzenia, zmniejszyłem ogień i gotowałem jeszcze ok. 15 minut.
    Udekorowałem natką pietruszki i wędzoną papryką.

2 komentarze:

  1. Pierwszy raz słyszę o takiej zupie :) Trzeba będzie spróbować, chdź w zupach jestem lewa :P

    OdpowiedzUsuń