Caldo verde
Klasyczna zupa kuchni portugalskiej. Z jarmużem i chorizo.
Składniki
-
200 g
listków jarmużu
-
500 g
ziemniaków
-
1 cebula
-
2 ząbki
czosnku
-
200 g
chorizo
-
3 łyżki
oliwy
-
sól
-
natka
pietruszki
-
wędzona
papryka
Przygotowanie
Jarmuż dokładnie wypłukałem ( tak aby woda nie zabarwiała się na
zielono). Oderwałem delikatne listki, usunąłem zewnętrzne , twardsze.
Ziemniaki i cebulę pokroiłem, zalałem gotującą się wodą z posiekanym
czosnkiem i 3 łyżkami oliwy. Garnek przykryłem i przy niskiej
temperaturze gotowałem do miękkości ziemniaków.
W międzyczasie liście jarmużu zrolowałem i pokroiłem w cienkie paski.
Gdy ziemniaki i cebula się ugotowały, wyjąłem je, zrobiłem puree,
które dodałem do rosołu wraz z jarmużem i pokrojoną w grubsze plasterki
kiełbasą. Doprawiłem do smaku solą. Doprowadziłem do wrzenia,
zmniejszyłem ogień i gotowałem jeszcze ok. 15 minut.
Udekorowałem natką pietruszki i wędzoną papryką.
Pierwszy raz słyszę o takiej zupie :) Trzeba będzie spróbować, chdź w zupach jestem lewa :P
OdpowiedzUsuńGorąco polecamy. Jest niesamowicie smaczna ;)
Usuń