Składniki
Wywar:
4 skrzydełka z kurczaka
2 gałązki selera
2 gałązki natki pietruszki
1 część zielonego pora
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 korzeń selera
1 korzeń pietruszki
1 kapelusz suszonego grzyba
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego
1 łyżeczka soli
1 listek lubczyku
Zupa:
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
2 średniej wielkości ziemniaki
50 g masła
500 g ogórków małosolnych
100 ml śmietany 30 %
koperek
sok z cytryny
sól i pieprz
Przygotowanie
W rondelku przygotowałem wywar mięsno warzywny:
Skrzydełka, natki, grzyb, ziele angielskie, liść laurowy,
seler, pietruszkę, łyżeczkę soli, pieprz w ziarnach, listek lubczyku zalałem
zimną wodą (1,5 l),
doprowadziłem do wrzenia, zmniejszyłem płomień i gotowałem 20 min. Wywar
przecedziłem.
W garnku na roztopionym maśle podsmażyłem starte na tarce do
jarzyn marchewki i pietruszkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalałem
gorącym wywarem i gotowałem jeszcze 15 min.
Ogórki starłem na tarce o dużych oczkach, dodałem do zupy,
gotowałem na małym ogniu 15 min.
Zupę zabieliłem słodką śmietaną, do smaku doprawiłem sokiem
z cytryny, solą i pieprzem. Podałem z posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz