niedziela, 31 lipca 2016

Fusilli z wieprzowym gulaszem w pomidorach

Makarony pasują do wszystkiego. Uwielbiamy je, gdyż podawać je można ze wszystkim, z czym tylko sobie wymarzymy. Z racji tego, że nie marnujemy jedzenia, to powstał ten oto przepis, na makaron z gulaszem w pomidorach. 







 

Składniki

300 g makaronu fusilli
500 g szynki wieprzowej
3 pomidory
2 cebule
100 ml oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
100 m wytrawnego czerwonego wina
1 liść laurowy
1 papryczka pepperoni
sól

 

Przygotowanie

 
Mięso kroimy w kostkę.

Cebulę i czosnek siekamy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie, po czym dodajemy pokrojone w kostkę (bez skóry), pomidory, mięso, wino, liść laurowy, pokrojoną w drobną krostę papryczkę, wino, 100 ml wody oraz ½ łyżeczki soli.

Dusimy na małym ogniu przez godzinę. W razie potrzeby dolewamy wody.

W tym czasie gotujemy makaron.

Przygotowany gulasz doprawiamy do smaku solą. Do gulaszu dodajemy makaron, dokładnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz