czwartek, 14 lipca 2016

Zapiekanka miodowa z czereśniami

Sezon czereśniowy, nasza propozycja na zapiekankę. Można podać na ciepło, jak i na zimno pokrojoną w plastry ze śmietaną. 








Składniki

  • 400ml mleka
  • 750 g czereśni
  • 6 czerstwych pełnoziarnistych bułek
  • 100 g miękkiego masła
  • pół cytryny
  • 3 jajka
  • 100 g miodu
  • szczypta cynamonu
  • bułka tarta i masło do formy

     

    Przygotowanie

      Podgrzałem mleko. Bułki pokroiłem w cienkie plasterki, przełożyłem do miski i zalałem mlekiem. Odstawiłem na ok. 1 godzinę do zmięknięcia.

    Masło utarłem na puszysty krem. Cytrynę umyłem gorącą wodą, starłem z połowy skórkę.
    Oddzieliłem żółtka jajek i utarłem je z miodem, cynamonem i skórką cytryny.
    Dodałem do masła, wymieszałem i dodałem namoczone bułki. Wszystko delikatnie wymieszałem.

    Czereśnie po umyciu wydrylowałem. Ubiłem białka na sztywna pianę i razem z czereśniami dodałem do przygotowanej masy.

    Wysmarowałem tłuszczem żaroodporną formę, wysypałem ja bułką tartą. Przełożyłem do formy ciasto i wstawiłem do nagrzanego piekarnika. Zapiekałem przez ok. 50 minut w temperaturze 160 stopni C z termoobiegiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz