Zapiekanka miodowa z czereśniami
Sezon czereśniowy, nasza propozycja na zapiekankę.
Można podać na ciepło, jak i na zimno pokrojoną w plastry ze śmietaną.
Składniki
-
400ml mleka
-
750 g
czereśni
-
6
czerstwych pełnoziarnistych bułek
-
100 g
miękkiego masła
-
pół cytryny
-
3 jajka
-
100 g miodu
-
szczypta
cynamonu
-
bułka
tarta i masło do formy
Przygotowanie
Podgrzałem mleko. Bułki pokroiłem w cienkie plasterki,
przełożyłem do miski i zalałem mlekiem. Odstawiłem na ok. 1 godzinę do
zmięknięcia.
Masło utarłem na puszysty krem. Cytrynę umyłem gorącą wodą, starłem z połowy skórkę.
Oddzieliłem żółtka jajek i utarłem je z miodem, cynamonem i skórką cytryny.
Dodałem do masła, wymieszałem i dodałem namoczone bułki. Wszystko delikatnie wymieszałem.
Czereśnie po umyciu wydrylowałem. Ubiłem białka na sztywna pianę i razem z czereśniami dodałem do przygotowanej masy.
Wysmarowałem tłuszczem żaroodporną formę, wysypałem ja bułką tartą.
Przełożyłem do formy ciasto i wstawiłem do nagrzanego piekarnika.
Zapiekałem przez ok. 50 minut w temperaturze 160 stopni C z
termoobiegiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz