środa, 13 lipca 2016

Kurczak po portugalsku

Kolejna propozycja na danie rodem z Portugalii. Soczyste danie jednogarnkowe na pewno Wam się spodoba. Zamiast Madery, można użyć Porto.







 

Składniki

500 g podudzi z kurczaka (bez skóry)
2 łyżki oleju
50 ml Madery
50 ml wytrawnego czerwonego wina
150 g krojonych pomidorów z puszki
sok z 1/2 pomarańczy
250 g młodych ziemniaków
200 g zielonej fasolki szparagowej
2 łyżki zielonych oliwek

 

Przygotowanie

 
Kurczaka obsmażamy na rozgrzanym oleju. Odkładamy na talerz.
Olej zlewamy, wlewamy maderę, czerwone wino, zagotowujemy, dokładnie mieszamy z pomidorami, sokiem, ziemniakami ( pokrojone na większe kawałki) i fasolką, ponownie doprowadzamy do wrzenia.
Do sosu wkładamy kurczaka, zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem ok. 40 min (od czasu do czasu mieszamy), pod koniec dodajemy zielone oliwki.
Podajemy od razu po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz