Składniki
500 g podudzi z kurczaka (bez skóry)2 łyżki oleju
50 ml Madery
50 ml wytrawnego czerwonego wina
150 g krojonych pomidorów z puszki
sok z 1/2 pomarańczy
250 g młodych ziemniaków
200 g zielonej fasolki szparagowej
2 łyżki zielonych oliwek
Przygotowanie
Kurczaka obsmażamy na rozgrzanym oleju. Odkładamy na talerz.
Olej zlewamy, wlewamy maderę, czerwone wino, zagotowujemy,
dokładnie mieszamy z pomidorami, sokiem, ziemniakami ( pokrojone na większe
kawałki) i fasolką, ponownie doprowadzamy do wrzenia.
Do sosu wkładamy kurczaka, zmniejszamy płomień i dusimy pod
przykryciem ok. 40 min (od czasu do czasu mieszamy), pod koniec dodajemy
zielone oliwki.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz