Sałatka „Cote d`Azur”
Czas bobu się kończy, warto spróbować w takiej odsłonie.
Oryginalny przepis na sałatę lodową lub zwykłą zieloną.
Składniki
-
200 g
wyłuskanego bobu
-
1
czerwona papryka
-
miks sałat
-
150 g
tuńczyka w naturalnej zalewie
-
kilka
czarnych oliwek
-
2 łyżki
czerwonego octu winnego
-
pół
łyżeczki musztardy Dijon
-
sól
-
pieprz
-
6 łyżek
oliwy z oliwek
Przygotowanie
Bób blanszowałem we wrzącej wodzie przez 2-3 minuty, zahartowałem zimną wodą, wycisnąłem z jasnej skórki.
Paprykę umyłem, oczyściłem, pokroiłem w paski. Sałatę opłukałem,
porwałem na mniejsze kawałki. Tuńczyka podzieliłem na cząstki. Oliwki
drobno pokroiłem.
Ocet wymieszałem z oliwą, musztardą, solą i pieprzem, sos wymieszałem z pozostałymi składnikami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz