sobota, 16 lipca 2016

Sałatka „Cote d`Azur”

Czas bobu się kończy, warto spróbować w takiej odsłonie. Oryginalny przepis na sałatę lodową lub zwykłą zieloną. 








 

Składniki

  • 200 g wyłuskanego bobu
  • 1 czerwona papryka
  • miks sałat
  • 150 g tuńczyka w naturalnej zalewie
  • kilka czarnych oliwek
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • pół łyżeczki musztardy Dijon
  • sól
  • pieprz
  • 6 łyżek oliwy z oliwek

     

    Przygotowanie

      Bób blanszowałem we wrzącej wodzie przez 2-3 minuty, zahartowałem zimną wodą, wycisnąłem z jasnej skórki.

    Paprykę umyłem, oczyściłem, pokroiłem w paski. Sałatę opłukałem, porwałem na mniejsze kawałki. Tuńczyka podzieliłem na cząstki. Oliwki drobno pokroiłem.

    Ocet wymieszałem z oliwą, musztardą, solą i pieprzem, sos wymieszałem z pozostałymi składnikami.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza