sobota, 16 lipca 2016

Pierogi z awokado i fetą

Pierogi, dumplings <3 W zasadzie powstały przez przypadek...rano oglądaliśmy wywiad z The Dumplings, który bardzo lubimy i...przyszła myśl...pierogi. No ale z czym? Chodziliśmy itd...zakupy, to weźmiemy to, to tamto. Weryfikacja ustaliła, do dyspozycji...awokado i feta... ;)







 

Składniki

  Ciasto:
  250 g mąki
  1 łyżeczka masła
  200 ml wrzącej wody
  Farsz:
  200 g fety
  4 suszone pomidory
  1 małe awokado
  Omasta:
  70 ml oliwy z oliwek
  3 łyżki posiekanego koperku
  opcjonalnie 2 łyżki śmietany

 

Przygotowanie

 
Ser wkruszamy do miski, dodajemy obrane awokado. Przy pomocy widelca wyrabiamy na jednolitą masę.
Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do sera. Dokładnie mieszamy i wkładamy do zamrażarki na ok. 30-35 min.

We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto.

Gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Podajemy z oliwą wymieszaną z koperkiem (opcjonalnie z dodatkiem śmietany ;) )

6 komentarzy: