sobota, 23 lipca 2016

Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną

Bardzo spodobało nam się połączenie kapusty kiszonej z winogronem, więc postanowiliśmy połączyć ją z mięsem. 







 

Składniki

1 golonka indycza
250 g kiszonej kapusty
2 szalotki
1 łyżka masła
1/2 szklanki soku winogronowego
50 g orzechów włoskich
50 ml białego wytrawnego wina
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
  
Ciasto:
250 g mąki
1 łyżeczka masła
200 ml wrzącej wody

Omasta:
75 ml oleju z suszonych pomidorów
1 pęczek szczypiorku

 

Przygotowanie

 
Golonkę indyczą płuczemy, nacieramy solą, pieprzem i zapiekamy w 180°C przez 90 min. Oddzielamy mięso od kości.

Szalotki drobno siekamy, szklimy na maśle, podsmażamy z kapustą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Winogrona obieramy ze skórki, usuwamy pestki.

Następnie podlewamy sokiem winogronowym i dusimy na wolnym ogniu około 60 min. Kilka minut przed końcem duszenia, dodajemy wino, miód, orzechy i winogrona. Odlewamy nadmiar płynu.

Mięso i kapustę mielimy na średnich oczkach.

We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto.

Gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy posiekany szczypiorek. Lekko podsmażamy. Polewamy nim ugotowane pierogi.

2 komentarze:

  1. Często słyszy się o kapuście kiszonej i grzybach. To taki oklepany stereotyp.
    Z mięsem i kapustą kiszoną nie jadłam, nie słyszałam. Na pewno cudownie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nasz eksperyment, który okazał się strzałem w 10tkę ;)Polecamy ;)

      Usuń