niedziela, 24 lipca 2016

Ciasto bananowe

Największą zaletą tego ciasta jest to, że praktycznie samo się robi. Wszystkie składniki, po kolei miksujemy. Przepis przywieziony z urlopu, warto spróbować portugalskich smaków.







 

Składniki

600 g bananów (bez skórki)
400 g cukru
4 jajka
250 g masła
300 g mąki
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka suszonych drożdży
1/2 łyżeczki sody

 

Przygotowanie

 
Banany rozgniatamy widelcem.

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.

Następnie dodajemy (w kolejności, cały czas mieszając-niskie obroty) ostudzone, roztopione masło, mąkę, sól, drożdże, sodę, a na końcu rozgniecione banany.

Ciasto przelewamy do foremki (30x25) wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 55 min w temperaturze 170°C.

3 komentarze:

  1. Przepis przywieziony z Portugalii, więc muszę zrobić. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco polecamy. Szybko się robi, a smak zniewala. Pozdrawiamy ;)

      Usuń
  2. Zapowiada się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń