Składniki
1 golonka indycza250 g kiszonej kapusty
2 szalotki
1 łyżka masła
1/2 szklanki soku winogronowego
50 g orzechów włoskich
50 ml białego wytrawnego wina
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
Ciasto:
250 g mąki
1 łyżeczka masła
200 ml wrzącej wody
Omasta:
75 ml oleju z suszonych pomidorów
1 pęczek szczypiorku
Przygotowanie
Golonkę indyczą płuczemy, nacieramy solą, pieprzem i
zapiekamy w 180°C
przez 90 min. Oddzielamy mięso od kości.
Szalotki drobno siekamy, szklimy na maśle, podsmażamy z
kapustą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Winogrona obieramy ze skórki, usuwamy pestki.
Następnie podlewamy sokiem winogronowym i dusimy na wolnym
ogniu około 60 min. Kilka minut przed końcem duszenia, dodajemy wino, miód,
orzechy i winogrona. Odlewamy nadmiar płynu.
Mięso i kapustę mielimy na średnich oczkach.
We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy
noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy
koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto.
Gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na
powierzchnię.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy posiekany
szczypiorek. Lekko podsmażamy. Polewamy nim ugotowane pierogi.
Często słyszy się o kapuście kiszonej i grzybach. To taki oklepany stereotyp.
OdpowiedzUsuńZ mięsem i kapustą kiszoną nie jadłam, nie słyszałam. Na pewno cudownie smakują :)
To nasz eksperyment, który okazał się strzałem w 10tkę ;)Polecamy ;)
Usuń