poniedziałek, 18 lipca 2016

Flaczki wołowe

Troszkę zmodyfikowana wersja flaczków ( z koncentratem pomidorowym ).









Składniki

  • 750 g flaczków wołowych (krojonych)
  • 2 marchewki średniej wielkości
  • 1 pietruszka średniej wielkości
  • seler średniej wielkości
  • mały por
  • 4 łyżki oliwy
  • 1.5 l bulionu wołowego
  • 200 g mięsa wołowego
  • 1 listek laurowy
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu czarnego
  • 2 łyżki majeranku (suszonego
  • łyżka słodkiej papryki w proszku
  • płaska łyżeczka ostrej papryki
  • łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • sól ,gałka muszkatołowa
  • imbir sproszkowany
  • 150 ml słodkiej śmietany
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 płaska łyżka mąki

     

    Przygotowanie

      Flaki zalałem zimną wodą zagotowałem , odcedziłem , przelałem zimną wodą , gotowanie powtórzyłem.
    Wołowinę gotowałem w bulionie do miękkości wraz z liściem laurowym , zielem angielskim oraz ziarnami pieprzu. Warzywa tj. marchewkę , por, pietruszkę i selera umyłem i pokroiłem „na zapałkę” . Oliwę rozgrzałem na patelni , wrzuciłem warzywa i smażyłem ok. 4 minuty , patelnie zdjąłem z ognia , dodałem oba rodzaje papryki w proszku , dokładnie wymieszałem.
    Do podgotowanej wołowiny wrzuciłem przygotowane wcześniej flaki , dodałem podsmażone warzywa doprowadziłem do wrzenia. Doprawiłem sola , pieprzem , majerankiem , imbirem , gałką muszkatołową . Gotowałem do miękkości warzyw. Mąkę wymieszałem z 3 łyżkami śmietany, rozprowadziłem niewielką ilością bulionu, wlałem do flaczków, gotowałem 5 minut. Następnie dodałem resztę śmietany i koncentrat.

1 komentarz: