piątek, 10 czerwca 2016

Schab w orientalnym sosie z makaronem soba

U nas gotuje się w ten sposób...mam dwa produkty (makaron soba i schab) i robimy totalnego freestyla. W zasadzie to najważniejsze później są przyprawy i wcale nie chodzi o to, że im więcej, tym lepiej. Tak zabija się smak składników głównych, a nie o to tutaj chodzi. Raczej o balans, o nasz smak. Solimy prawie tyle co nic, dlatego piszemy...DOPRAWIAMY DO SMAKU...i całe szczęście, bo co (?), jakby wszyscy mieli takie same gusta...a nie daj boże guściki??? Przyprawa 5 smaków jest rewelacyjna, polecamy Rafex






 

Składniki

2 kotlety schabowe p 150 g
200 g makaronu soba
4 dymki
1 cm świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1/2 łyżki przyprawy 5 smaków
2 łyżki jagód goji
1 łyżeczka sambal oelek
1 łyżeczka (pełna) mąki ziemniaczanej
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Dymki kroimy w talarki, podsmażamy razem z plastrami schabu, posiekanym imbirem i czosnkiem na rozgrzanym oleju (bardzo krótko). Dodajemy przyprawę, dosłownie chwilę smażymy, do połączenia przyprawą wszystkich składników. Zalewamy wrzątkiem (ok. 300-350 ml), zmniejszamy płomień.

Następnie dodajemy jagody, sambal oelek i dusimy na wolnym ogniu ok. 10 min.

W tym czasie gotujemy makaron wg przepisu zawartego na opakowaniu.

Mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dodajemy do sosu z mięsem. Zagęszczamy sos i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Na talerze nakładamy makaron, układamy na nim mięso i polewamy powstałym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz