Składniki
2 kotlety schabowe p 150 g200 g makaronu soba
4 dymki
1 cm świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1/2 łyżki przyprawy 5 smaków
2 łyżki jagód goji
1 łyżeczka sambal oelek
1 łyżeczka (pełna) mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
Przygotowanie
Dymki kroimy w talarki, podsmażamy razem z plastrami schabu,
posiekanym imbirem i czosnkiem na rozgrzanym oleju (bardzo krótko). Dodajemy
przyprawę, dosłownie chwilę smażymy, do połączenia przyprawą wszystkich składników.
Zalewamy wrzątkiem (ok. 300-350 ml), zmniejszamy płomień.
Następnie dodajemy jagody, sambal oelek i dusimy na wolnym
ogniu ok. 10 min.
W tym czasie gotujemy makaron wg przepisu zawartego na
opakowaniu.
Mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody,
dodajemy do sosu z mięsem. Zagęszczamy sos i doprawiamy do smaku solą oraz
pieprzem.
Na talerze nakładamy makaron, układamy na nim mięso i
polewamy powstałym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz