Składniki
1 mango1 łyżka rozmarynu
2 cm świeżego imbiru
1 łyżka ksylitolu
500 g mięsa z udźca indyczego
olej do smażenia ( 2 łyżki )
2 łyżki soku limonki tajskiej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
ryż
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie
Mango obieramy, usuwamy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki.
Przekładamy do rondla, zalewamy wodą (do wysokości owocu), dodajemy rozmaryn,
posiekany imbir i ksylitol, zagotowujemy. Zmniejszamy płomień i gotujemy
jeszcze 5 min. Lekko studzimy.
Gdy sos będzie się studził, mięso kroimy w kostkę i
podsmażamy na oleju. Oprószamy solą i pieprzem, przekładamy na ręcznik
papierowy, usuwamy nadmiar tłuszczu.
Sos miksujemy na gładko, dodajemy 2 łyżki soku z limonki,
wrzucamy mięso i dusimy na małym ogniu przez 10 min.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Całość zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w
niewielkiej ilości zimnej wody. Zagotowujemy.
Podajemy z ryżem i posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz