poniedziałek, 20 czerwca 2016

Nalewka truskawkowa

Tym razem postawiliśmy na wersję korzenną. Anyżu dostarczyła nam firma Skworcu

  





Składniki

1 kg truskawek
200 g cukru
1 laska kory cynamonu
4 gwiazdki anyżu
2 goździki
250 ml wody
250 m spirytusu

 

Przygotowanie

 
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, przekładamy do słoika, zasypujemy cukrem i dodajemy przyprawy.
Słoik umieszczamy w nasłonecznionym miejscu.
Po 4 dniach dolewamy przegotowaną, schłodzoną wodę, oraz spirytus. Słoik umieszczamy w zacienionym miejscu.
Po 5 dniach nalewkę przecedzamy przez gazę, przelewamy do butelek.

1 komentarz:

  1. Nalewki truskawkowe są bardzo aromatyczne i mają piękny kolor, ale czasami po dłuższym okresie dojrzewania przyjmują konsystencję galaretki ;/Przyprawy korzenne zdecydowanie dodadzą charakteru tej nalewce i wprowadzą ciekawe akcenty smakowo-zapachowe. Trzeba tylko uważać, żeby po zasypaniu cukrem truskawki nie podfermentowały za bardzo, bo nalewka zyska intensywny winny posmak. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń