Składniki
1 kg truskawek200 g cukru
1 laska kory cynamonu
4 gwiazdki anyżu
2 goździki
250 ml wody
250 m spirytusu
Przygotowanie
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, przekładamy do słoika,
zasypujemy cukrem i dodajemy przyprawy.
Słoik umieszczamy w nasłonecznionym miejscu.
Po 4 dniach dolewamy przegotowaną, schłodzoną wodę, oraz
spirytus. Słoik umieszczamy w zacienionym miejscu.
Po 5 dniach nalewkę przecedzamy przez gazę, przelewamy do
butelek.
Nalewki truskawkowe są bardzo aromatyczne i mają piękny kolor, ale czasami po dłuższym okresie dojrzewania przyjmują konsystencję galaretki ;/Przyprawy korzenne zdecydowanie dodadzą charakteru tej nalewce i wprowadzą ciekawe akcenty smakowo-zapachowe. Trzeba tylko uważać, żeby po zasypaniu cukrem truskawki nie podfermentowały za bardzo, bo nalewka zyska intensywny winny posmak. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń