Składniki
- Farsz z mozzarellą:
- 6 jajek
- 100 g sera mozzarella
- 1 średnio dojrzały pomidor
- 3 łyżki drobno siekanego szczypiorku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- Farsz z łososiem:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 100 g wędzonego łososia
- 100 g serka śmietankowego Philadelphia
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
- 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki do dekoracji
- Farsz z awokado:
- 4 jajka
- 1/2 ząbka czosnku, drobno posiekanego
- 1 mała cebulka szalotka, drobno posiekana
- dojrzałe awokado
- 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól morska
-
świeżo
zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Pomidora sparzyłem wrzątkiem, obrałem ze skórki, usunąłem cały miękki środek. Twardy miąższ pokroiłem w drobną kostkę.
Mozzarellę odsączyłem z zalewy, posiekałem w bardzo drobną kostkę. Dodałem do żółtek wraz z pomidorem, szczypiorkiem i olejem. Delikatnie, ale dokładnie, wymieszałem. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanym farszem nadziałem białka jaj.
Jajka po ugotowaniu na twardo, obrałem, przekroiłem na pół i wyjąłem żółtka.
Łososia pokroiłem na drobne kawałeczki. Żółtko rozdrobniłem widelcem. Serek wymieszałem z majonezem i szczypiorkiem, dodałem żółtka i łososia, wymieszałem. Farszem napełniłem wydrążone biała, oprószyłem mieloną papryką i natką pietruszki.
Farsz z awokado:
Do garnka z ciepłą wodą włożyłem jajka, przykryłem, postawiłem na dużym ogniu, ugotowałem.
Z jajek wyciąłem mniej więcej 1/3 część, robiąc nacięcie od góry, po ukosie (ma powstać rynienka). Wyciętą część posiekałem w kosteczkę. Pozostałą łódeczkę zachowałem do wypełnienia farszem.
Czosnek i cebulkę oprószyłem solą. Awokado przekroiłem na pół, usunąłem pestkę, wyjąłem miąższ i pokroiłem go w kosteczkę. Oprószyłem solą, pieprzem, skropiłem sokiem z cytryny.
W miseczce delikatnie połączyłem wycięte i posiekane jajka, czosnek, cebulkę, awokado, majonez i szczypiorek. Farsz nałożyłem w wycięte części jajek, tak aby zmieściło się go jak najwięcej. Jajka ułożyłem na półmisku. Udekorowałem zieleniną. Podałem z majonezem jogurtowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz