poniedziałek, 20 czerwca 2016

Jajka faszerowane na trzy sposoby

Świetna przystawka <3








Składniki

  • Farsz z mozzarellą:
  • 6 jajek
  • 100 g sera mozzarella
  • 1 średnio dojrzały pomidor
  • 3 łyżki drobno siekanego szczypiorku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz 
  •  
  • Farsz z łososiem:
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 100 g wędzonego łososia
  • 100 g serka śmietankowego Philadelphia
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki do dekoracji 
  •  
  • Farsz z awokado:
  • 4 jajka
  • 1/2 ząbka czosnku, drobno posiekanego
  • 1 mała cebulka szalotka, drobno posiekana
  • dojrzałe awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

     

    Przygotowanie

    Farsz z mozzarellą:                                                                                                                   Jajka ugotowałem na twardo. Zahartowałem zimną wodą, odcedziłem, obrałem. Przekroiłem wzdłuż na pół, delikatnie wyjąłem żółtka, które rozdrobniłem widelcem.
    Pomidora sparzyłem wrzątkiem, obrałem ze skórki, usunąłem cały miękki środek. Twardy miąższ pokroiłem w drobną kostkę.
    Mozzarellę odsączyłem z zalewy, posiekałem w bardzo drobną kostkę. Dodałem do żółtek wraz z pomidorem, szczypiorkiem i olejem. Delikatnie, ale dokładnie, wymieszałem. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem.
    Przygotowanym farszem nadziałem białka jaj.
          Farsz z łososiem:
           Jajka po ugotowaniu na twardo, obrałem, przekroiłem na pół i wyjąłem żółtka.
           Łososia pokroiłem na drobne kawałeczki. Żółtko rozdrobniłem widelcem. Serek          wymieszałem z majonezem i szczypiorkiem, dodałem żółtka i łososia, wymieszałem. Farszem napełniłem wydrążone biała, oprószyłem mieloną papryką i natką pietruszki.

           Farsz z awokado:
            Do garnka z ciepłą wodą włożyłem jajka, przykryłem, postawiłem na dużym ogniu, ugotowałem.
Z jajek wyciąłem mniej więcej 1/3 część, robiąc nacięcie od góry, po ukosie (ma powstać rynienka). Wyciętą część posiekałem w kosteczkę. Pozostałą łódeczkę zachowałem do wypełnienia farszem.
Czosnek i cebulkę oprószyłem solą. Awokado przekroiłem na pół, usunąłem pestkę, wyjąłem miąższ i pokroiłem go w kosteczkę. Oprószyłem solą, pieprzem, skropiłem sokiem z cytryny.
W miseczce delikatnie połączyłem wycięte i posiekane jajka, czosnek, cebulkę, awokado, majonez i szczypiorek. Farsz nałożyłem w wycięte części jajek, tak aby zmieściło się go jak najwięcej. Jajka ułożyłem na półmisku. Udekorowałem zieleniną. Podałem z majonezem jogurtowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz