Składniki
1/2 główki młodej kapusty250 g mięsa mielonego (u nas wołowe)
1 ząbek czosnku
2 łyżki musztardy sarepskiej
sól, pieprz
10 małych młodych ziemniaków
1/2 czerwonej papryki
3 dymki
100 g sera pecorino peperoncino
500 ml bulionu warzywnego
1 pęczek koperku
Przygotowanie
Kapustę szatkujemy.
Mięso mielone mieszamy z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem i musztardą. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Formujemy
pulpety wielkości orzecha włoskiego.
Ziemniaki obieramy.
Paprykę kroimy w słupki.
Dymki kroimy wzdłuż na pół.
Ser kroimy na plasterki.
W naczyniu żaroodpornym układamy kapustę, na niej pulpety,
dymki, ziemniaki, paprykę i ser.
Całość zalewamy gorącym bulionem, zapiekamy pod przykryciem
45 min ( w zależności od wielkości ziemniaków można wydłużyć czas pieczenia,
najlepiej sprawdzić widelcem, czy są miękkie ) w temperaturze 190°C. Podajemy na ciepło z
posiekanym koperkiem.
Bardzo smaczne danie,ale przepis niesprecyzowany.Piecze się długo, ok.2 h, w temp.250 C. i to kapustka wyszła twardawa. Na ok. 45 min. pokrywę zdjęłam, bo inaczej nie dopiekłoby się na rumiany kolor i ziemniaki byłyby twarde. Ale danie w naczyniu wygląda pięknie i tak smakuje.Rodzina zachwycona, przepis idealny na zaproszenie gości, bo wygląd obłędny.
OdpowiedzUsuńIwona z Gołdapi
Nie wiemy dlaczego Pani tak długo piekło się to danie, i to w tak wysokiej temperaturze. Nam wyszło idealne w ten sposób pieczenia, podanym w przepisie. Tym bardziej jesteśmy zdziwieni, gdyż sama kapusta młoda szybko "dochodzi". Mimo wszystko dziękujemy za komentarz ;) Pozdrawiamy ;)
Usuń