niedziela, 19 czerwca 2016

Kapuściana zapiekanka z mięsem

Przed wyjazdem "sprzątamy" lodówkę. Właśnie wtedy, zawsze powstają niesamowicie pyszne dania. Jak to się mówi: Kto zjada ostatki, jest piękny i gładki :P 







 

Składniki

1/2 główki młodej kapusty
250 g mięsa mielonego (u nas wołowe)
1 ząbek czosnku
2 łyżki musztardy sarepskiej
sól, pieprz
10 małych młodych ziemniaków
1/2 czerwonej papryki
3 dymki
100 g sera pecorino peperoncino 
500 ml bulionu warzywnego
1 pęczek koperku

 

Przygotowanie

 
Kapustę szatkujemy.

Mięso mielone mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i musztardą. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego.

Ziemniaki obieramy.

Paprykę kroimy w słupki.

Dymki kroimy wzdłuż na pół.

Ser kroimy na plasterki.

W naczyniu żaroodpornym układamy kapustę, na niej pulpety, dymki, ziemniaki, paprykę i ser.

Całość zalewamy gorącym bulionem, zapiekamy pod przykryciem 45 min ( w zależności od wielkości ziemniaków można wydłużyć czas pieczenia, najlepiej sprawdzić widelcem, czy są miękkie ) w temperaturze 190°C. Podajemy na ciepło z posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz