niedziela, 19 czerwca 2016

Kapuściana zapiekanka z mięsem

Przed wyjazdem "sprzątamy" lodówkę. Właśnie wtedy, zawsze powstają niesamowicie pyszne dania. Jak to się mówi: Kto zjada ostatki, jest piękny i gładki :P 







 

Składniki

1/2 główki młodej kapusty
250 g mięsa mielonego (u nas wołowe)
1 ząbek czosnku
2 łyżki musztardy sarepskiej
sól, pieprz
10 małych młodych ziemniaków
1/2 czerwonej papryki
3 dymki
100 g sera pecorino peperoncino 
500 ml bulionu warzywnego
1 pęczek koperku

 

Przygotowanie

 
Kapustę szatkujemy.

Mięso mielone mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i musztardą. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego.

Ziemniaki obieramy.

Paprykę kroimy w słupki.

Dymki kroimy wzdłuż na pół.

Ser kroimy na plasterki.

W naczyniu żaroodpornym układamy kapustę, na niej pulpety, dymki, ziemniaki, paprykę i ser.

Całość zalewamy gorącym bulionem, zapiekamy pod przykryciem 45 min ( w zależności od wielkości ziemniaków można wydłużyć czas pieczenia, najlepiej sprawdzić widelcem, czy są miękkie ) w temperaturze 190°C. Podajemy na ciepło z posiekanym koperkiem.

2 komentarze:

  1. Bardzo smaczne danie,ale przepis niesprecyzowany.Piecze się długo, ok.2 h, w temp.250 C. i to kapustka wyszła twardawa. Na ok. 45 min. pokrywę zdjęłam, bo inaczej nie dopiekłoby się na rumiany kolor i ziemniaki byłyby twarde. Ale danie w naczyniu wygląda pięknie i tak smakuje.Rodzina zachwycona, przepis idealny na zaproszenie gości, bo wygląd obłędny.
    Iwona z Gołdapi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiemy dlaczego Pani tak długo piekło się to danie, i to w tak wysokiej temperaturze. Nam wyszło idealne w ten sposób pieczenia, podanym w przepisie. Tym bardziej jesteśmy zdziwieni, gdyż sama kapusta młoda szybko "dochodzi". Mimo wszystko dziękujemy za komentarz ;) Pozdrawiamy ;)

      Usuń