wtorek, 24 maja 2016

Zupa ogórkowa z ryżem i ziemniakami

Nie ma nic lepszego, jak polskie, tradycyjne zupy. Te smaki są nie do podrobienia. Przypominają nam domową atmosferę sprzed lat. Może dlatego, z taką chęcią i sentymentem, do nich wracamy. Tym razem postanowiliśmy zrobić zupę ogórkową z ryżem i ziemniakami, zabielaną śmietaną.








Składniki

400 g kości wieprzowych
1 liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
1 duża marchewka
1 pietruszka
1 mały seler
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
3 ziemniaki
2 łyżki ryżu
500 g ogórków kiszonych
2 łyżki śmietany 18%
koperek
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Kości zalewamy woda (1,5 l), dodajemy łyżeczkę soli, liść laurowy i ziele angielskie. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy 10 min. Wywar przecedzamy przez gazę. Mięso oddzielamy od kości, rozdrabniamy na mniejsze kawałki.

Marchew, seler pietruszkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami podsmażamy na rozgrzanym maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy i zalewamy mięsnym wywarem, dodajemy mięso. Gdy warzywa będą półtwarde dodajemy ryż, gotujemy dalej od czasu do czasu mieszając.

Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości. Zupę zabielamy śmietaną, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z posiekanym koperkiem.

2 komentarze:

  1. 10 minut na wywar mięsny? Chyba jednak za mało...o wiele za mało.Nawet w szybkowarze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 10 min gotujemy,kości zalewamy zimną wodą, więc zanim zawrze, to trochę potrwa. Poza tym mięso oddzielamy od kości i raz jeszcze dodajemy do wywaru. Pozdrawiamy ;)

      Usuń