Składniki
400 g kości wieprzowych1 liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
1 duża marchewka
1 pietruszka
1 mały seler
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
3 ziemniaki
2 łyżki ryżu
500 g ogórków kiszonych
2 łyżki śmietany 18%
koperek
sól, pieprz
Przygotowanie
Kości zalewamy woda (1,5 l), dodajemy łyżeczkę soli, liść laurowy i
ziele angielskie. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy 10 min. Wywar
przecedzamy przez gazę. Mięso oddzielamy od kości, rozdrabniamy na mniejsze
kawałki.
Marchew, seler pietruszkę myjemy, obieramy i ścieramy na
tarce o dużych oczkach. Razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami podsmażamy na
rozgrzanym maśle. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy i
zalewamy mięsnym wywarem, dodajemy mięso. Gdy warzywa będą półtwarde dodajemy ryż, gotujemy
dalej od czasu do czasu mieszając.
Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do zupy
i gotujemy do miękkości. Zupę zabielamy śmietaną, do smaku doprawiamy solą i
pieprzem.
Podajemy z posiekanym koperkiem.
10 minut na wywar mięsny? Chyba jednak za mało...o wiele za mało.Nawet w szybkowarze.
OdpowiedzUsuń10 min gotujemy,kości zalewamy zimną wodą, więc zanim zawrze, to trochę potrwa. Poza tym mięso oddzielamy od kości i raz jeszcze dodajemy do wywaru. Pozdrawiamy ;)
UsuńWypróbowałam zupka bardzo smaczna polecam😊👍
OdpowiedzUsuń