Szparagi z sosem muślinowym
Kolejny przepis na szparagi, tym razem białe w muślinowym sosie.
Składniki
-
1 kg
białych szparagów
-
sól
-
szczypta
cukru
-
70 g
śmietany kremowej
-
150 g masła
-
2 żółtka
-
2 łyżki
wytrawnego białego wina
-
1 łyżka
soku cytrynowego
-
biały pieprz
Przygotowanie
Szparagi umyłem, obrałem, odkroiłem zdrewniałe końce. Włożyłem do
posolonej, wrzącej wody, dodałem cukier, gotowałem na średnim ogniu
ok.20 minut.
Śmietanę ubiłem na sztywno. Masło roztopiłem w garnku, wystudziłem.
Żółtka ubiłem razem z winem, sokiem cytrynowym, solą i pieprzem w
metalowej misce wstawionej do ciepłej wody. Miskę wyjąłem z kąpieli, do
kremu z żółtek powoli domieszałem płynne masło.
Miskę ponownie wstawiłem do ciepłej wody, sos ubiłem i na koniec połączyłem z ubitą śmietaną. Szparagi osączyłem z wody, ułożyłem na półmisku, polałem sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz