wtorek, 24 maja 2016

Szparagi z sosem muślinowym

Kolejny przepis na szparagi, tym razem białe w muślinowym sosie. 








Składniki

  • 1 kg białych szparagów
  • sól
  • szczypta cukru
  • 70 g śmietany kremowej
  • 150 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki wytrawnego białego wina
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • biały pieprz

     

    Przygotowanie

      Szparagi umyłem, obrałem, odkroiłem zdrewniałe końce. Włożyłem do posolonej, wrzącej wody, dodałem cukier, gotowałem na średnim ogniu ok.20 minut.

    Śmietanę ubiłem na sztywno. Masło roztopiłem w garnku, wystudziłem. Żółtka ubiłem razem z winem, sokiem cytrynowym, solą i pieprzem w metalowej misce wstawionej do ciepłej wody. Miskę wyjąłem z kąpieli, do kremu z żółtek powoli domieszałem płynne masło.
    Miskę ponownie wstawiłem do ciepłej wody, sos ubiłem i na koniec połączyłem z ubitą śmietaną. Szparagi osączyłem z wody, ułożyłem na półmisku, polałem sosem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz