wtorek, 24 maja 2016

Wieprzowina z Szanghaju

Mięso po chińsku, czyli wyraziste smaki w połączeniu ze słodkimi dodatkami, ja uwielbiamy.Tutaj nasza lekka modyfikacja ;)






 

Składniki

  • 800 g karkówki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki sosu hoisin
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu madziarów
  • półtora łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1/4 łyżeczki przyprawy pięć smaków

     

    Przygotowanie

      Mięso pokroiłem w paski długości 10-12 cm i szerokości 4-5 cm.
    Wymieszałem ocet ryżowy, sos hoisin, sos madziarów, sos sojowy, miód, cukier, roztarty czosnek i przyprawę „pięć smaków”. Mięso ułożyłem w żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Zalałem marynatą , przykryłem i wstawiłem na 3 godziny do lodówki.
    Następnie wyjąłem mięso z zalewy (marynatę pozostawiłem).
    Do płytkiego żaroodpornego naczynia wlałem wodę do wysokości 1 cm, ustawiłem na ruszcie grilla, mięso przełożyłem na tacę aluminiową, przykryłem folią aluminiową, w stylu tagine. Piekłem mięso, co jakiś czas smarując je marynatą, 45 minut. Gotowe mięso wyjąłem i odstawiłem, aby ostygło. Następnie pokroiłem je w poprzek włókien na paski. Podałem na zimno.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza