Wieprzowina z Szanghaju
Mięso po chińsku, czyli wyraziste smaki w połączeniu ze słodkimi dodatkami, ja uwielbiamy.Tutaj nasza lekka modyfikacja ;)
Składniki
-
800 g
karkówki
-
2 ząbki
czosnku
-
2 łyżki
octu ryżowego
-
2 łyżki
sosu hoisin
-
2
łyżeczki brązowego cukru
-
2 łyżki sosu madziarów
-
półtora
łyżki sosu sojowego
-
1 łyżka
płynnego miodu
-
1/4
łyżeczki przyprawy pięć smaków
Przygotowanie
Mięso pokroiłem w paski długości 10-12 cm i szerokości 4-5 cm.
Wymieszałem ocet ryżowy, sos hoisin, sos madziarów, sos sojowy, miód, cukier,
roztarty czosnek i przyprawę „pięć smaków”. Mięso ułożyłem w
żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Zalałem marynatą , przykryłem i
wstawiłem na 3 godziny do lodówki.
Następnie wyjąłem mięso z zalewy (marynatę pozostawiłem).
Do płytkiego żaroodpornego
naczynia wlałem wodę do wysokości 1 cm, ustawiłem na ruszcie grilla, mięso przełożyłem na tacę aluminiową, przykryłem folią aluminiową, w stylu tagine. Piekłem
mięso, co jakiś czas smarując je marynatą, 45 minut. Gotowe mięso
wyjąłem i odstawiłem, aby ostygło. Następnie pokroiłem je w poprzek
włókien na paski. Podałem na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz