piątek, 27 maja 2016

Orecchiette con bacon e oscypek

Taka nasza wariacja na temat makaronu, boczku i oscypka. Wyszło przesmacznie.






 

Składniki

300 g makaronu orecchiette
250 g boczku wędzonego
1 duża cebula
1 łyżka oleju
150 g oscypka
3 łyżki słodkiej śmietany 18%
natka pietruszki

 

 Przygotowanie

 
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu.

Boczek kroimy w kostkę i na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu smażymy.

Do boczku (pod koniec smażenia) dodajemy posiekaną cebulę. Dusimy na małym ogniu, do zeszklenia.

Oscypek kroimy w kostkę.

Do boczku dodajemy makaron, chwilę razem podsmażamy. Zestawiamy z ognia i dodajemy śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Następnie dodajemy ser, ponownie mieszamy.

Podajemy od razu z posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz