piątek, 27 maja 2016

Krem z brokułu z kalafiorem śmietanowym

Wspaniałe połączenie naszych dwóch "różyczek". Nawet nie sądziliśmy, że aż tak pysznie wyjdzie. 







 

Składniki

1 brokuł
1 mały kalafior
1 ząbek czosnku
pieprz czarny
pieprz biały
3 łyżki słodkiej śmietany 18%
natka pietruszki
grzanki
sól

 

Przygotowanie

 
Brokuł dzielimy na różyczki, zalewamy zimną wodą (800 ml), gotujemy 10 min, po czym zestawiamy z ognia i studzimy. Miksujemy na gładko z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do smaku oprawiamy solą i pieprzem.

Kalafior dzielimy na różyczki, zalewamy zimną wodą (400 ml), gotujemy 10 min, zestawiamy z ognia i studzimy. Miksujemy na jednolita masę dodając śmietanę. Do smaku doprawiamy solą i białym pieprzem.

Krem z brokułu i z kalafiora podgrzewamy osobno.

Do głębokiego talerza wlewamy krem z brokułu, na wierzch wlewamy krem z kalafiora. Podajemy z grzankami i posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz