Składniki
1 brokuł1 mały kalafior
1 ząbek czosnku
pieprz czarny
pieprz biały
3 łyżki słodkiej śmietany 18%
natka pietruszki
grzanki
sól
Przygotowanie
Brokuł dzielimy na różyczki, zalewamy zimną wodą (800 ml),
gotujemy 10 min, po czym zestawiamy z ognia i studzimy. Miksujemy na gładko z
przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do smaku oprawiamy solą i pieprzem.
Kalafior dzielimy na różyczki, zalewamy zimną wodą (400 ml),
gotujemy 10 min, zestawiamy z ognia i studzimy. Miksujemy na jednolita masę
dodając śmietanę. Do smaku doprawiamy solą i białym pieprzem.
Krem z brokułu i z kalafiora podgrzewamy osobno.
Do głębokiego talerza wlewamy krem z brokułu, na wierzch
wlewamy krem z kalafiora. Podajemy z grzankami i posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz