sobota, 28 maja 2016

Krem marchwiowo-pomidorowy

Zupę z pewnością powtórzymy, jak tylko pojawią się na naszej działce pomidory. Zupa jest cudownie delikatna w smaku, zadowoli smakoszy "pomidorówki".







 

Składniki

400 g pomidorów z puszki wraz z zalewą
2 duże marchewki
1 ząbek czosnku
1 cebula
2 daktyle
2 łyżki kaszy jaglanej
1 łyżeczka przyprawy curry
1 szczypta kurkumy
140 g kukurydzy w puszce
1 łyżka oleju kokosowego
sól himalajska

 

Przygotowanie

 
Marchew kroimy w dużą kostkę.

W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek.

Dodajemy curry i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty.

Dodajemy marchew, pomidory wraz z zalewą, kaszę jaglaną, daktyle, kurkumę, zalewamy wrzącą wodą (do poziomu warzyw). Gotujemy 20 min.

Następnie lekko studzimy i blendujemy na gładko. Doprawiamy solą.

Podajemy z osączoną z zalewy kukurydzą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz