Musaka
Zapiekanka z warzyw z dodatkiem mielonego mięsa to sztandarowe danie
kuchni greckiej. Najlepiej użyć mielonego mięsa jagnięcego, o które u
nas trudno, ale z powodzeniem można je zastąpić mięsem
wołowo-wieprzowym.
Składniki
-
1,5 kg
niedużych bakłażanów
-
600 g
mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
-
2 duże
cebule
-
2 ząbki
czosnku
-
6 dużych
dojrzałych pomidorów
-
2 łyżki
koncentratu pomidorowego
-
1
łyżeczka oregano
-
1
łyżeczka bazylii
-
pół
szklanki oliwy
-
sól
-
pieprz
-
Sos
beszamelowy :
-
4 łyżki
masła
-
4 łyżki mąki
-
3
szklanki mleka
-
3 żółtka
-
3 łyżki
startego twardego sera (u mnie cheddar)
Przygotowanie
Bakłażany umyłem, pokroiłem w plastry. Posoliłem, aby pozbyć się gorzkiego soku.
Po pół godzinie opłukałem je, osuszyłem na papierowym ręczniku. Smażyłem
je na mocno rozgrzanej oliwie na zloty kolor, osączyłem na papierowym
ręczniku, przełożyłem na talerz.
Pomidory sparzyłem, obrałem ze skórki, pokroiłem, lekko ściskając usunąłem nasiona a miąższ przełożyłem do miski.
Obrane cebule pokroiłem w kostkę, posiekałem czosnek, podsmażyłem cebulę
i czosnek na oliwie, do uzyskania złotej barwy. Dodałem mięso, smażyłem
cały czas mieszając rozdrabniałem je widelcem, żeby nie tworzyły się
grudki. Do mięsa dodałem pomidory i koncentrat, wymieszałem, posoliłem.
Farsz dusiłem pod przykryciem około 20 minut na małym ogniu. Na 5 minut przed zdjęciem z ognia doprawiłem ziołami i pieprzem.
Sos : rozpuściłem masło, wsypałem mąkę, po minucie zdjąłem z ognia,
rozprowadziłem wlewanym po trochu zimnym mlekiem, cały czas energicznie
roztrzepywałem.
Ponownie postawiłem garnek na ogniu, gotowałem powolutku, aż sos
zgęstniał. Dodałem połowę startego sera, doprawiłem solą i pieprzem,
wymieszałem, odstawiłem aby sos trochę ostygł. Na koniec wymieszałem
roztrzepane żółtka z niewielką ilością gorącego sosu, przelałem je po
trochu do garnka, cały czas intensywnie mieszając.
Piekarnik rozgrzałem do 190 stopni C. Naczynie żaroodporne wysmarowałem tłuszczem.
Ułożyłem w nim warstwami : bakłażany, mięso, znowu bakłażany, mięso,
bakłażany a na końcu pokrojone w plasterki pomidory. Polałem sosem.
Wstawiłem do piekarnika, po około 20 minutach posypałem musakę resztą
sera. Zapiekałem ją, aż wierzch zapiekanki ładnie się zrumienił (ok. 40
minut).
Bardzo lubię musakę, jagnięcina jest droga w Polsce :)
OdpowiedzUsuńNiestety, nie dość, że droga, to jeszcze ciężko dostać.
Usuń