Składniki
2 szklanki ryżu1 kg skrzydełek lub udek (u nas po trochę tego i tego)
2 duże cebule
2 marchewki
1,5 l bulionu drobiowego
100 g masła
3 ząbki czosnku
6 łyżek ketchupu
1 łyżeczka słodkiej papryki
20 g przyprawy do drobiu
4 łyżki oleju
sól, pieprz
Przygotowanie
Cebule siekamy.
Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z
ryżem.
Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Mieszamy z
przyprawą do drobiu, olejem, solą oraz pieprzem.
Rosół zagotowujemy z ketchupem, masłem, przeciśniętym przez
praskę czosnkiem, słodką papryką i pieprzem.
Na dno naczynia żaroodpornego układamy ryż z marchewką. Posypujemy posiekaną cebulą.
Na ryż układamy kurczaka. Zalewamy przygotowaną zalewą.
Całość pieczemy 80 minut w temperaturze 200°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz