niedziela, 1 maja 2016

Kurczak zapiekany na ryżu

Banalnie prosty w przygotowaniu i obłędny w smaku. Kolejne danie bez tzw "trzymanki".








Składniki

2 szklanki ryżu
1 kg skrzydełek lub udek (u nas po trochę tego i tego)
2 duże cebule
2 marchewki
1,5 l bulionu drobiowego
100 g masła
3 ząbki czosnku
6 łyżek ketchupu
1 łyżeczka słodkiej papryki
20 g przyprawy do drobiu
4 łyżki oleju
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Cebule siekamy.
Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z ryżem.

Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Mieszamy z przyprawą do drobiu, olejem, solą oraz pieprzem.

Rosół zagotowujemy z ketchupem, masłem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, słodką papryką i pieprzem.

Na dno naczynia żaroodpornego układamy ryż z  marchewką. Posypujemy posiekaną cebulą.

Na ryż układamy kurczaka. Zalewamy przygotowaną zalewą.

Całość pieczemy 80 minut w temperaturze 200°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz